TENTERA TINTA

Flag Counter

Thursday, November 10, 2011

): kEtUpAt SoToNg kEgEmArAnKu :(


..Assalamualaikum..
{0nE tImE}
Ce korang suma teka
 Ape benda ni?? meleleh air liur dibuatnya
skali rasa pasti ketagih lar..
Kalah rokok tau

Kalo korang nak tahu ni lar makanan kegemaran aku..
KETUPAT SOTONG
nama diberi

nama diberi... hihi

Memang aku ni boleh dikatakan penagih Ketupat Sotong TEGAR lar..
Pantang jumpe.. Kalo jumpe mesti aku ler yg paling banyak makan benda nih.. 
x reti kenyang dah bila dah jumpe cik ketupat sotong kesayangan aku nih..




Dulu masa sekolah rendah selalu ler aku dapat makan benda nih.. tapi skrg dah kurang lar... pasal jarang boleh jumpe..
Kalo dulu xpe lar moyang aku yang buat.. tapi nak buat cmne moyang aku dah meninggal dunia masa aku form 4 dulu.. 
...Al-Fatihah...

Rasa cm nyesal pom ade sbb xsempat nak belajar cara buat benda nih.. 
2lar kata dulu asyik tahu makan jer.. xthu pom nak bljar memasak makanan kesukaan sendiri tika ada peluang dulu..
2lar nak cakap pom xguna.. benda yang lepas jngan nak dikenang2 lagi.. 

OK.. 

Sekarang ni kita ke fasa seterusnya iaitu bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara untuk membuat ketupat sotong aku yang tercenta,,,  (eleh feeling2 pulak)..


1.  BAHAN- BAHAN YANG DIPERLUKAN :

a) Sotong bersaiz sederhana besar (mengikut kehendak pembikinnya, biasa 1kg lar)
b) Beras pulut (biasa 1 cawan)
c) Santan sederhana pekat (biasa 2 cawan)
d) Sedikit garam
e) Gula secukupnya
f) Sehelai daun pandan
g) Beberapa batang lidi ( 3-4 cm)



2. CARA-CARA MEMBUATNYA :





  • Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas   rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  •  Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  • Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  •  Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  •  Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.



Dan maka siap sudah ketupat sotong kita yer... 
Jom menjamu selera....


hahaha sedap kan??..


Aku rasa lar cm nak cari isteri yang pandai buat ketupat sotong ni lar...
mane2 perempuan yang masih single umur antara 15 - 22 tahun yang pandai buat ketupat sotong ni jumpe lar aku.. 
mana tahu kan jodoh  aku.. t hari2 aku boleh makan ketupat sotong ni.. 
...huhu...



Wasalam..